AKO VYBRAŤ SVOJE PRVÉ IN-LINE KORČULE?

Výber prvých kolieskových korčúľ závisí predovšetkým na vašich skúsenostiach. Ak ste už mali možnosť vyskúšať korčule od kamaráta či kamarátky, pravdepodobne lepšie odhadnete vhodný typ korčúľ a ich komponentov. Vám, ktorí ste doteraz nemali možnosť akejkoľvek in-line korčule vyskúšať, je venovaný tento článok o výbere prvých kolieskových korčúľ.

 

 

Na úplný začiatok treba povedať, že nech už vyberiete akýkoľvek model in-line korčúľ, spoznáte rozdiel medzi korčuľami predávanými špecializovaným predajcom (respektíve korčuľami špecializovaného výrobcu) a korčuľami "no name", ktoré síce kúpite za zlomok ceny, avšak väčšinou je skôr alebo neskôr vymeníte za kvalitnejšie korčule špecializovaných výrobcov. Preto odporúčame nekupovať neznačkové korčule, a to ani začiatočníkom, ktorí si chcú in-line korčuľovanie len vyskúšať. Kolieskové korčule pre začiatočníkov sú totiž cenovo na podobnej úrovni, či už ide o špecializovaného výrobcu alebo "no name". Pri nákupe takýchto korčúľ totiž môžete čoskoro zavesiť in-line korčuľovanie na klinček len preto, že budete mať hneď z prvého korčuľovania zničenej nohy.

 

AKÝ TYP KORČULE VYBRAŤ?


Najprv je nutné položiť si otázku, v akom teréne chcete jazdiť, či väčšinu času budete tráviť na asfaltových cyklotrasách, mestských uliciach alebo v skate parkoch. Pre každý terén je vhodný iný typ kolieskových korčúľ.

 

 

Fitness korčule


Fitness korčule sú najčastejšie predávané kolieskové korčule na trhu. Sú primárne určené pre jazdu na asfaltových cestách a cyklotrasách. Fitness korčule sú vhodné ako pre začiatočníkov, tak aj vysoko pokročilých. Líšia sa veľkosťou koliesok, ktorých priemer sa pohybuje od 78 do 90 mm, presnosťou ložísk, typom rámu a papučou. Skelet fitness korčulí je mäkký a jazda v nich je veľmi pohodlná.

 

Street (urban) korčule


Street korčule sa hodí predovšetkým pre jazdu v meste alebo pre slalom. Vďaka krátkemu rámu a pevnému plastovému skeletu je korčule veľmi ľahko ovládateľná a rýchlo prenáša silu, čím uľahčuje manévrovanie. Street korčule sú pre čo najlepšie ovládateľnosť osadzované nízkymi kolieskami o priemere okolo 80 mm, ktoré sú pomalšie ako kolieska s väčším priemerom. Menšia veľkosť však vynahrádza vyššiu tvrdosť koliesok. Do istej miery môžu street korčule nahradiť fitness korčule, lebo sú viac univerzálne, avšak ak máte v pláne jazdu prevažne na asfaltových cestách, odporúčame zakúpiť skôr fitness korčule.

 

Aggressive (freestyle) korčule


Aggressive korčule sú vhodné pre freestyle korčuliarov, ktorí trávia väčšinu času v skate parkoch. Pevný plastový skelet, nízka kolieska v rozpätí 50-60 mm a odolný plastový rám sa podieľajú na vysokej stabilite, ktorá je potrebná pre rôznorodé triky. Jazda mimo skate parky však môže byť stresujúce, pretože je potreba veľa sily k tomu, aby ste dosiahli aspoň takej rýchlosti, pri ktorej vás nebudú predchádzať chodci.

 

PODĽA ČOHO KORČULE VYBERAŤ?


Nech už dnes kúpite akýkoľvek model in-line korčúľ špecializovaného výrobcu, väčšinou neoľutujete a s korčuľami budete spokojní. Je však nutné zohľadniť vaše skúsenosti a štýl jazdy. Hlavnými technickými parametrami in-line korčulí sú ich kolieska, rám, ložiská a skelet s papučou.

 

Kolieska


Veľkosť a tvrdosť koliesok rozhoduje spoločne s ložiskami o rýchlosti, ktorú budete na korčuliach dosahovať. Všeobecne platí, že kolieska s väčším priemerom dosahujú vyšších rýchlostí, avšak zároveň je jazda na nich menej ľahko ovládateľná a korčule sú horšie manévrovateľné. Kolieska, ktoré sú súčasťou korčúľ pri ich nákupe, sú väčšinou určené pre outdoor korčuľovanie.

 

Pre indoor korčuľovanie sú určené špecializované indoor kolieska, ktorých zástupcom sú napr. Kolieska Atom Whip. Ak vyrážate na korčule i za vlhkého počasia, investujte do koliesok s protišmykovým povrchom, napr. Do koliesok MPC Storm Surge alebo Atom H2O.

 

Okrem veľkosti koliesok je dôležitá aj ich tvrdosť, pričom čím tvrdšie kolieska sú, tým rýchlejší je jazda. Tvrdosť koliesok je označovaná číslom / A (napr. 84A).

 

Ložiská


Presné ložiská napomáhajú kolieskam dosahovať vysokých rýchlostí. Najznámejšie označenie ložísk sú ABEC (3, 5, 7, 9) od Powerslide a SG (3, 5, 7, 9) od Rollerblade, pričom čím vyššie číslo, tým presnejšie ložiská. Pre korčule pre začiatočníkov a mierne pokročilých stačia Päťkový ložiská, prípadne kvalitnejšie sedmičková.

 

Existujú tiež ložiská pre závodné korčule, ktoré nie sú označované číslami. Tieto ložiská však nie sú určené pre korčule pre začiatočníkov, ktoré teraz vyberáme. Pri kontrole kvality ložísk roztočte kolieska korčule a sledujte, či sa všetky kolieska točí plynulo a či sa zastaví v rovnakom čase. Ako kolieska, tak aj ložiská je nutné pravidelne obmieňať buď vlastnými silami alebo v odbornom servise.

 

 

Rám


Inline rám výrazne ovplyvňuje celkový dojem z jazdy. Pre kolieskové korčule sa využívajú plastové (nazývané aj kompozitové) alebo hliníkové (prípadne z hliníkových zliatin).

 

Kompozitové rámy sú najčastejšie využívané v korčuliach pre začiatočníkov. Plastové inline rámy dobre tlmí otrasy, ale horšie prenáša energiu, teda sú pomalšie. Tieto rámy sú tiež náchylnejšie na ničeniu.

 

Hliníkové rámy naproti tým plastovým netlmí tak dobre nerovnosti povrchu, naproti tomu sú odolnejšie a veľmi dobre prenáša energiu. Alternatívou k hliníkovým rámom sú rámy magnéziové, ktoré sú ľahšie ako tie hliníkové. Pri väčšom náraze sa magnéziový rám môže zlomiť, zatiaľ čo ten hliníkový sa iba zdeformuje. Či tak, alebo onak, v oboch prípadoch je nutná výmena rámu za nový.

 

Skelet


Materiál a konštrukcia skeletu inline korčúľ je podriadený účelu a typu korčuľovanie. Skelet fitness korčulí je mäkký a zaisťuje pohodlie a dobrú priedušnosť v priebehu korčuľovanie. Naopak tvrdý plastový skelet môžeme vidieť u street a aggressive korčúľ. U street korčúľ tvrdší skelet slúži k lepšiemu prenosu sily a upevnenie nohy, a tým k lepšej manévrovateľnosti. Skelet freestyle korčulí je pevný a veľmi odolný, pretože je predurčený k vysokej záťaži.

 

MÁTE VYBRANÉ?


Čo teda povedať na záver? Ak ste úplnými začiatočníkmi, zamerajte sa na pohodlné fitness korčule s nízkymi kolieskami, ktoré vám zaistia ľahkú ovládateľnosť a odpustí vám kadejakú chybu. Starostliví buďte aj pri výbere správnej veľkosti korčúľ a nezabudnite sa na výjazdy poriadne vyzbrojiť kolennými, lakťovými a zápästnými chráničom a tiež helmou (stačí aj cyklistická prilba).