AKO VYBRAŤ CYKLISTICKÉ TRETRY?

Cyklistické tretry sú v poslednej dobe veľmi obľúbené, a to nielen u športových jazdcov, ale čím ďalej častejšie aj u rekreačných cyklistov. Cyklotretry pomáhajú efektívnejšie prenášať silu z nôh do pedálov a udržujú stály pohyb nôh pri šliapaní. Vďaka pevnému uchyteniu nôh je možné vydávať silu nielen pri pohybe nadol, ale aj pri pohybe nahor, čo oceníte obzvlášť pri jazde do kopca. Vaše cyklopotulky tak budú môcť byť dlhšie a pohodlnejšie. Ak však chcete naplno využiť výhody cyklistických tretier, je potrebné vybrať také, ktoré budú vyhovovať vášmu štýlu jazdy.

 

Cyklistické tretry rozdeľujeme do 3 hlavných kategórií:

- turistické tretry

- cestné tretry

- horské tretry

 

Cestné tretry

 

Cestné tretry sa vyznačujú hladkú a tuhú podrážkou, ktorá najlepšie prenáša silu do pedálov. Dôraz je kladený na čo najnižšiu váhu, čoho je docielené častým využívaním karbónu do podrážky topánky. Cestné cyklotretry sú určené výhradne na jazdu na bicykli, s možnosťou iba krátkych peších presunov. Cestné tretry sú tiež veľmi dobre odvetrané, u závodných modeloch sa dokonca využíva odvetrávanie v podrážke topánky. Pri cestných tretier sa na zapínanie obuvi najčastejšie využíva pásikov na suchý zips, doplnené o pracku alebo šnurovanie pomocou utiahnutie lanka kolieskom (tzv. BOA systém). Podobne ako u turistických tretier, aj u cestných tretier sa využíva ako dvouděrových, tak tříděrových nášľapných systémov.

 

 

 

Horské tretry

 

Horské tretry sú najuniverzálnejším typom tretier, lebo sú využiteľné na všetkých druhoch povrchov. Podrážka tretier je hrubá so vzorkou a vyrába sa v rôznych stupňoch tvrdosti - mäkká pre rekreačné jazdcovi, tvrdá pre výkonnostných cyklistov. Vďaka štruktúre podrážky MTB tretier je možné často zdolávať prekážky alebo preniesť bicykel v ťažko zjazdnom teréne. Tretry možné vybaviť tiež kolíky, ktoré sa umiestňujú na špičku topánky pre ešte jednoduchšie prekonávanie prekážok. MTB tretry sú vyrobené z odolného vrchného materiálu, aby odolávali škrabancom a oderom a dali sa jednoducho čistiť. Horské tretry väčšinou disponujú zapínaním na suché zipsy, ktoré sú niekedy doplnené prackou pre lepšiu obopnutie a fixáciu nôh. U horských tretier sa využíva výhradne dvouděrových SPD systémov.

 

Turistické tretry

Turistické tretry odporúčame všetkým rekreačným cyklistom, ktorí striedajú jazdu na bicykli s chôdzou. Turistické tretry majú dizajn klasické outdoorovej obuvi, sú širšie s mäkšie podrážkou, ktorá je spevnená len v oblasti zámkov, ktoré sú hlboko zapustené, aby nebránili v pohodlnej chôdzi. Pre maximálne pohodlie sú často vybavené Vibram podrážkou. U turistických tretier sa najčastejšie využíva klasických typov šnurovanie - šnúrok či suchého zipsu. Pokiaľ ide o nášľapné systémy, pri turistických tretier je väčšinou možnosť si zámky pre nášľapný systém namontovať, je však tiež možnosť ponechať tretry pre klasický pedál pomocou záslepky, ktorá zakryje priestor pre namontovanie zámkov. U turistických tretier sa používajú ako dvouděrové, tak tříděrové nášľapné systémy (viac v odstavci "Nášľapné systémy").

 

Ďalšie typy tretier

 

Okrem hlavných troch typov cyklistických tretier rozlišujeme ďalšie typy, ktoré sú určené pre úzku šírku využitie. Jedným z nich sú triatlonovej tretry, ktoré sú prispôsobené rýchlemu obúvanie a vyzúvanie a sú vybavené dômyselným ventilačným systémom. Využíva sa predovšetkým pásikov na suchý zips, ktorými je možné tretry rýchlo zašnurovať. V našej ponuke nájdete tiež špecifické tretry na BMX, downhill alebo freeride jazdu či obľúbenú obuv na spinning.

Výrobcovia tretier myslí aj na počasí, za akého cyklisti vyrážajú na trasy. Preto vyvíjajú tiež zimné tretry, ktoré sú vybavené nepremokavým a teplým zvrškom (napr. Z Gore-tex), jednoduchým šnurovaním za pomoci zipsu či pásku a výraznými kolíky na podošve, ktoré napomáhajú prekonávať blatistá či zasnežený terén. V lete je možné využiť ponuku cyklistických sandálov, ktoré skvele odvádza pot a sú vhodné aj pre chôdzu.

 

Nášľapné systémy

 

S cyklistickými beží topánka je treba si zaobstarať tiež kompatibilný pedále, ktoré si namontujete na svoj bicykel. Balenie pedálov obsahuje tiež kufre (zámky), ktoré si namontujete na tretry. Rozlišujeme dvouděrové nášľapné systémy (SPD), ktoré sa najčastejšie využívajú pri horských tretier, nájdeme ich však aj u niektorých turistických či cestných tretier, a tříděrové nášľapné systémy, ktoré nájdeme u turistických a cestných tretier (nášľapné systémy SPD-SL, LOOK, Speedplate, Time ).

 

Veľkosť tretier

 

Aby tretry dobre plnili svoj účel, je nutné, aby boli nohy v topánke dobre fixované, netlačili, ale zároveň sa nevyzouvaly. Odporúčame voliť takú veľkosť, ktorá presne padne vašim nohám, teda ani menšie, ani väčšie.

 

Tipy na záver

 

1) Začiatky s tretrami môžu byť niekedy ťažké, lebo si musíte zvyknúť na to, že vaše nohy sú zafixované k pedálom. Uvoľnenie nôh z pedálov je jednoduché, odporúčame však pred tým, než nastúpite na svoju obľúbenú trať, si grif s uvoľnením nohou párkrát zopakovať, aby ste potom boli pripravení.

2) Ak máte tendenciu jazdiť v rôznych terénoch, odporúčame zvoliť horské tretry, ktoré sú univerzálne a zdoláte ako cesty, tak terén.