AKO NA ÚDRŽBU KORČULÍ?

AKO NA ÚDRŽBU KORČULÍ?

 

S príchodom teplejších dní sa väčšina korčuliarov púšťa do servisovanie svojich korčúľ. Pre bezpečnú a plynulú jazdu je potreba všeličo vymeniť, vyčistiť alebo dokúpiť. Pripravili sme malý zoznam vecí, na ktoré by ste mali pri údržbe korčúľ myslieť. Hlavnú úlohu v nasledujúcich odsekoch hrajú kolieska a ložiská, ktorých výber je pre mnohých jazdcov asi najtvrdším orieškom.

 

 

Prečo servisovať korčule?
Dôvody pre pravidelný servis korčúľ sú minimálne tri. Prvým z nich je samozrejme bezpečnosť korčuliarov. Veľa zbytočných nehôd či zranenie môže byť spôsobené práve tým, že korčule sú v zlom technickom stave. Ložiská chrčí, kolieska sa poriadne netočí a tým pádom sa vaša rýchlosť a hlavne ovládanie korčúľ zhoršuje.

 

Okrem bezpečnostného hľadiska je tu tiež životnosť korčúľ. Väčšine korčuliarov iste záleží na tom, v akom stave sú ich korčule a ako dlho im ešte budú slúžiť. Pravidelná údržba a servis korčúľ predlžujú ich životnosť a dobrý stav.

 

Posledným, ale nemenej dôležitým dôvodom pre servis korčúľ je efektivita pohybu. Nefunkčné ložiská a zaseknutá kolieska spôsobí, že energia, ktorú do korčuľovanie vložíte, bude oveľa vyšší než výkon, ktorý v konečnom dôsledku vyviniete. Určite budete súhlasiť s tým, že nechať sa pri pohybe brzdiť technickými závadami je zbytočná chyba.

 

A čo všetko by ste mali skontrolovať?
Ako sme už spomínali, najdôležitejšími aspekty vášho servisu budú kolieska a ložiská, pretože tie sa opotrebujú najskôr. Potom odporúčame pozrieť sa na stav brzdového klátika a rámu, prípadne skontrolovať topánku, šnurovanie a pracky.

 

Vyber správne LOŽISKÁ!

 

Výber a výmena ložísk sa môže na prvý pohľad zdať ako ťažká úloha. Nejde ale o nič zložité. A ako na to?

 

Vyberte správny ABEC parameter
U väčšiny ložísk nájdete označenie ABEC (skratka pre annular Bearing Engineering Committee, tj. Americkú normalizačné komisii posudzujúci ložiska) doplnené o nepárne číslo (1-9), napríklad ABEC-9. Toto označenie vám prezradí, s akou presnosťou bola ložiská vyrobená. Čím je číslo vyššie, tým menšia je odchýlka ložísk od presnosti (tj. Ložiská sú presnejšie). Pozor ale na mýtus "Čím väčšie číslo, tým kvalitnejší ložiská". Je potrebné vziať do úvahy aj to, akú značku kupujete a v akej cenovej hladine sa konkrétne ložiska pohybujú.

 

 

Rozmery ložísk
Ložiská prichádza najčastejšie v dvoch veľkostiach. Ide o Standard (s číslom 608), ktorými je osadená drvivá väčšina korčulí a Micro (s číslom 688), ktoré sú, ako názov napovedá, menší, ľahší a s nižším trením. Micro ložiská sú vhodné najmä pre veľkosti koliesok s priemerom do 100mm, zatiaľ čo Standard sú vhodné aj pre kolieska o veľkosti 110mm a viac. Dôvodom sú iné pomery síl a tlakov na ložiská.

 

 

AKO NA VÝMENU LOŽÍSK?

 

Pre úspešný servis či výmenu ložísk budete potrebovať špeciálny kľúč s imbusovým zakončením (na obrázku v dolnej časti) a čistú handričku, poprípade nové ložiská. Odskrutkujte koliesko pomocou špeciálneho kľúča. Ten istý kľúč vám poslúži aj na odstránenie ložiska zo stredu kolieska. Vyberte prvú časť ložiska a spacer (vymedzovacie valček), následne vyberte ložisko z druhej strany kolieska.

 

Po rozobratí ložiská utrite suchou handričkou ložisko od všetkých nečistôt. Pokiaľ máte fitness korčule a korčuľujete rekreačne alebo v prípade silného znečistenia odporúčame zakúpiť ložiská nová. Pokiaľ ste ale investovali do profesionálnejších korčúľ (závodné či speedové korčule), ktoré majú kvalitnejšie ložiská, stačí ich len precízne vyčistiť spomínaným spôsobom.

 

 

Ak si nebudete výberom ložísk alebo ich výmenou istí, ozvite sa a pýtajte sa. Na Bruslárně vám radi poradíme či už osobne na predajni, cez e-mail, alebo na našej Facebookovej stránke.

 

Vyber správne KOLIESKA!

 

Veľkosť

 

Veľkosť koliesok zistíte jednoducho: na bočnej strane každého kolieska nájdete dve číslice (napr. 80 / 80A). Prvé číslo označuje priemer kolieska, druhé číslo je označenie tvrdosti. Vy sa zamerajte hlavne na prvé číslo: je totiž moc dôležité vybrať si kolieska podľa toho, aké máte v korčuľovanie skúsenosti.

In-line kolieska nájdete vo veľkostiach od 78-110 a viac milimetrov. Je moc dôležité vybrať si kolieska podľa svojich schopností, pretože konkrétny typ reaguje počas jazdy inak. Začiatočníkom odporúčame zamerať sa na čo najmenšiu veľkosť - kolieska totiž nie sú tak rýchla a sú veľmi ľahko ovládateľná, takže vám poskytnú optimálny priestor pre učenie. Odporúčame hľadať medzi rozmermi 78-80 mm.

 

Pre mierne a stredne pokročilých korčuliarov, ktorí už majú základy za sebou a chcú sa ďalej zlepšovať, sú vhodnejšie kolieska v rozmedzí 82-90 mm.

Pre tých, ktorí sú na korčuliach ako doma, vie kontrolovať svoj pohyb a regulovať rýchlosť, odporúčame kolieska s priemerom 90 mm a viac. Tieto kolieska sú Speedové, tj. Korčuliar je schopný na nich vyvinúť vysokú rýchlosť. Sú ale horšie ovládateľná, preto by ich mali skúšať len korčuliari, ktorí majú viac skúseností.

Tiež platí, že menšie kolieska sú vhodné pre kvalitnejšie typ povrchu, zatiaľ čo väčšie kolieska zvládnu aj povrch s nerovnosťami.

 

Tvrdosť

 

Aj keď sa to nemusí zdať ako dôležité, tvrdosť koliesok je jedným z aspektov, na ktorý by ste mali pri výbere prihliadať.

 

Tvrdosť koliesok označuje kombinácia čísla a písmená A (napr. 78A). Číslo pred písmenom A býva v rozmedzí od 70-100, kde 70 je minimálna a 100 maximálnu tvrdosť kolieska. Ako ale vybrať správnu tvrdosť a podľa čoho vyberať? Tu opäť platí pravidlo výberu podľa vašich skúseností a povrchu, na ktorom plánujete korčuľovať.

 

Mäkké kolieska totiž lepšie zvládajú jazdu v menej kvalitnejšom teréne vďaka ich schopnosti lepšie absorbovať nárazy. Naopak tvrdšie kolieska vyžadujú kvalitný povrch a sú určené skôr pre rýchlostné či pretekárske korčuľovanie. Pre fitness či rekreačné korčuľovanie odporúčame hľadať medzi 80A-85A. Kolieska s touto tvrdosťou sú najvhodnejšie variantom pre korčuliarov, ktorí jazdia v bežných terénoch ako cyklotrasy či cesty.

 

 

AKO VYMENIŤ KOLIESKA?

 

Kúpili ste nová kolieska alebo sa chystáte servisovať tie staré? Poradíme vám, ako na to.

 

 

Nie každý vie, že poradie koliesok by sa po istom čase aktívneho korčuľovanie malo v rámci konkrétnej korčule meniť. V prípade, že pri výkone používate jednu nohu viac ako druhú, treba zameniť kolieska aj medzi oboma korčuľami (tj. Zameniť poradia koliesok a zároveň zameniť kolieska na pravej korčuli za tých z ľavej korčule a naopak).

 

Predné a zadné kolieska sú najviac namáhané, preto je potrebné ich po čase presunúť na menej používané miesto, tj. Do stredu korčule. Predné koliesko teda meníme s tretím (tretia ide dopredu), a druhé koliesko so štvrtým.

 

Servis korčúľ je dôležitou súčasťou in-line korčuľovanie. Zaručuje bezpečnosť, predchádza zbytočným problémom a zraneniam a zároveň udržuje životnosť vašich korčúľ. Výber a výmena ložísk a koliesok nie je ťažká, nie každému sa ale do tohto projektu chce púšťať. Ak si na taký servis netrúfate, pokojne sa stavajte na Bruslárně.

 

S výberom a výmenou vhodných súčiastok vám radi pomôžeme.