CYKLISTIKA, ZÁKLAD ŽIVOTA

Cyklistika je športom dávnym ako sám život. História cyklistiky je vo svojich začiatkoch úzko spätá s vývojom bicykla. Tak ako sa koleso vyvíjalo, zlepšovali sa jeho jazdné vlastnosti a rozširoval okruh aktívnych jazdcov, začali sa objavovať aj prvé preteky. Snáď každý zo staršej generácie si spomenie na kolesá svojej doby a dá za pravdu tomu, že sa nedajú s kolesami dnešnej doby porovnať. Či už sa jedná o rámy, kolesá, odpruženie či prevody.

 

Významným "vynálezom" v oblasti cyklistických kolies sa stali SPD pedále a s nimi súvisiace cyklo tretry. Základná myšlienka SPD pedálov je v možnosti pevného spojenia cyklistove nohy sa šľapkou tak, aby mohol na pedále pôsobiť nielen silou tlaku (keď našlapává), ale aj silou ťahu, teda v momente, keď sa kľučka a pedál dvíhajú nahor. Rozlišujeme jednostranné SPD pedále, kde na jednej strane je klasický pedál a na druhej je SPD systém alebo obojstranný, kde je na oboch stranách SPD systém. Hovorím si, že už to tu raz bolo? Áno, aj nie. Pôvodne boli na tieto účely vynájdené klipsne, ktoré boli určené predovšetkým pre cestnú cyklistov, pretože vybratie tretry z klipsne niekedy pár zlomkov sekundy trvá. Cestári majú väčšinou celú jazdu nohy na pedáloch, ale čo s horskými cyklistami, ktorí jazdia cestou necestou a padajú kde sa im zapáči? Tí potrebujú zložiť nohu z pedálu okamžite a niekedy aj tak už býva neskoro. Takže tu musela nastúpiť japonská technika. Na SPD pedále sú designované špeciálne cyklistické tretry s možnosťou pripnutia do SPD pedálov. Takéto topánky môžete nájsť na našom e-shope Lyzarna-Bruslarna.cz. Zameriavame sa predovšetkým na špecializovanú značku Pearl Izumi, keďže má v tomto obore najväčšie skúsenosti a dokázali vytvoriť naozaj kvalitný tretry s ľúbivým dizajnom.

 

I "cyklistická móda" od vtedajšej doby výrazne pokročila a v dnešnej dobe cyklisti dosahujú na bicykli značných rýchlosťou a pritom jazdia aj v prostredí, ktoré nie je vždy práve rajom na zemi, tak by na to mali byť vybavení a zaobstarať si kvalitné cyklistické oblečenie. Najvyužívanejšie sú určite Cyklodresy. Drvivá väčšina cyklistických dresov sa vyrába podľa jedného a takmer toho istého strihu z tenkej látky z umelých vlákien. Vynikajúce vlastností sú vrecká na chrbte do ktorých možno ukrývať všetko potrebné od máp až po Tatranky. Veľká väčšina výrobcov kolies ku svojim kolesám dodáva tiež firemné značkové cyklistické dresy, takže je možné dostať úplne presný dres, ktorý bude dokonca ladiť aj s dizajnom kolesa.