KORČUĽOVANÍM KE ZDRAVÍ A VITALITE

In-line korčule sú stále obľúbenejšie. Môžete vyraziť ako na samostatnú prechádzku, tak na výlet s priateľmi. Budú vás nielen baviť, ale zároveň tým urobíte niečo pre svoje zdravie aj pre svoju postavu. Doprajete si adrenalínový zážitok, čím zlepšíte tiež svoju psychickú kondíciu. Kolieskové korčule sú jednoducho pre všetkých - od tých najmenších až po tie najstaršie. U širokej verejnosti má najväčší ohlas tzv. Kondičné alebo aj fitness korčuľovanie, pre ktoré možno zakúpiť aj špeciálne inline korčule.

 

Množstvo spálených kalórií závisí predovšetkým od rýchlosti jazdy. Pozvoľná a pokojnejšie jazda vás pripraví približne o 350 kalórií, ale aj dvojnásobného úbytku dosiahnete, ak svoju jazdu zrýchlite a zapojíte do nej celé telo. Nielen vaše sedacie a stehenné svaly sa spevnia a celkovo sa zlepší fyzická kondícia - čo tiež znamená, že sa toľko nezadýchate napríklad pri dobiehanie autobusov či električiek. In-line korčule sú tiež dobré pre prevenciu civilizačných chorôb, zlepšenie imunitného systému a balančných a koordinačných schopností. Navyše na rozdiel od behu nezaťažuje toľko kĺbový aparát.

 

Ak však chcete dosiahnuť výrazné zlepšenie, je nutné kolieskové korčule vytiahnuť zo skrine viackrát ako raz do mesiaca. Iba pravidelné jazdenie (aspoň 2-3krát do týždňa), správna technika jazdy a vhodný terén zaistí vytúžené výsledky. Najvhodnejšie sú trasy s hladkým povrchom a rovinatým profilom, nie cesta z kopca do kopca. Korčuľovať treba s rovným chrbtom a len v primeranom predklone, inak by mohlo dôjsť k preťaženiu krčnej a bedrovej chrbtice a k následným bolestiam chrbta. Je preto dôležité nepodceňovať varovné signály, keď si namiesto pozitívneho zážitku z jazdy odnesiete domov len problémy s chrbticou. Je teda nanajvýš vhodné pripraviť svoje telo na korčuľovanie ešte než si inline korčule vôbec nasadíte. Pred štartom postupne pretiahnite svoje telo, predovšetkým oblasť trupu a pri jazde sa snažte striedať jazdu v predklone s jazdou vo vzpriamenom postoji.

 

Ak teda zvládnete techniku ​​jazdy aj brzdenie, môžete sa tešiť na príjemný zážitok, ktorý je aj veľmi zdravý.